Karin Schipper

refuse bag and broom

Deze fotoserie is spelenderwijs ontstaan op de straten van Istanbul. In het najaar van 2010 was ik met een groep kunstenaars uitgenodigd om een tentoonstelling te maken op de Art Pie Istanbul, dat onderdeel was van de grootschalige Tuyap kunstbeurs.

Tijdens ons verblijf in Istanbul -van twee weken- hebben wij ons laten inspireren door de stad en nieuw werk gemaakt voor onze groepstentoonstelling in Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch, die in het voorjaar van 2011 plaatsvond. Ik heb deze fotoserie daar als slideshow getoond op een groot digitaal fotolijstje.

In Istanbul zag ik een prachtige bezem. Omdat ik geen bezem nodig had, hij niet in mijn koffer paste, en ik geen idee had wat ik ermee moest liet ik hem staan. In een supermarkt vond ik een gele rol vuilniszakken. Al een aantal jaren verzamel ik gekleurde vuilniszakken (ieder land heeft weer andere kleuren) dus deze paste goed bij mijn verzameling. In een printshop kocht ik een pak roze papier, ik wilde de straat bedekken met roze papier, dus kocht ik een kleur die ik leuk vond. De straat die ik met roze papier bedekte had niet de geslaagde uitkomst die ik voor ogen had. Ik ruimde het papier op en stopte het in de gele vuilniszak. Doordat het gele plastic transparant was kleurde het roze papier er prachtig oranje doorheen. Ik besloot de vuilniszak nog even bij me te houden en wat door Istanbul te wandelen. Niet veel later liep ik langs de winkel met de prachtige bezem en zag dat de bezem precies dezelfde kleuren als de vuilniszak had. Eindelijk had ik een reden om de bezem te kopen. Nu liep ik met vuilniszak en bezem door Istanbul. Iedere keer als ik iets wilde fotograferen zette ik mijn vuilniszak en bezem even op de grond om mijn handen vrij te hebben. Ik dacht er niet over na hoe ik ze neerzette, op de grond of tegen een muurtje, gewoon wat handig uitkwam. Opeens zag ik hoe mooi de vuilniszak en bezem in het straatbeeld pasten. Ik liep verder en verder en zag steeds meer straat scenario’s waar de vuilniszak en bezem perfect bijpasten. Ik fotografeerde twee dagen lang, ze werden als twee karakters die door de straten van Istanbul liepen. De tweede dag fotografeerde ik alle bezems die ik op straat zag. De ‘familie’ van mijn bezem.

2010